Museum Leiden

DutchEnglishFrenchGerman

‘Museum Leiden’ is een museale tentoonstellingsorganisator te Leiden.

Het is een wisselende collectie beeldende kunst, bestaande uit bruiklenen, die ter gelegenheid van een tentoonstelling wordt samengebracht. Naast het maken van tentoonstellingen in musea en tentoonstellingsruimten in binnen- en buitenland kan ‘Museum Leiden’ u adviseren bij het samenstellen van een tentoonstelling of het opbouwen van een collectie. Wij organiseren tentoonstellingen in uw museum in opdracht. Ook kunnen wij (een deel van) een museale expositie verzorgen, inclusief inrichting en opstelling, binnen een groter geheel. Een tentoonstelling over Bart van der Leck (De Stijl) is ontwikkeld voor Singer Laren. Voor meer informatie zie het kopje Artconsultancy (boven). Naast museale tentoonstellingen ontwikkelen wij ook (internationale) tentoonstellingen in galeries.

De laatste tentoonstellingen die wij maakten waren:

Museum De Lakenhal te Leiden: Het kleinste kunstwerk ter wereld, in de zaal met de schilderijen van Rembrandt.

Grand Tour, van Piranesi tot Rossini, Een artistieke reis door Italië in etsen (deze tentoonstelling is voorbij).

De reis is een historische reis langs oude prenten. Wij presenteerden een aantal werken van bijzondere oude meesters van de prentkunst waaronder die van Piranesi, Melchior Küsel, Filippo Vasconi, Luigi Rossini, Joseph – Louis Hippolyte en Rococo prenten, Stampe Populare, uitgegeven door Raimondini.

Recent: Buenos Aires Nu, Foto- tentoonstelling Jeroen Spijker ( deze tentoonstelling is voorbij)

Recent: Expositie Anna Khodorovich, The Pool and More (deze tentoonstelling is voorbij)

Recent: Het haasje zijn – Stephane Moine (deze tentoonstelling is voorbij)

Recent: Het gedroomde Museum – Jeroen Spijker (deze tentoonstelling is voorbij) 

De leermeester van beeldend kunstenar Jeroen Spijker is Beatus Nijs. Beatus Nijs, die samenwerkte met de Nieuwe Bouwen architect Duiker (Zonnestraal Hilversum) is de leerling van Albertus Gerhard Hulshoff Pol. Piet Mondriaan schilderde soms winters en zomers lang samen met Hulshoff Pol op diens familie landgoed in Oele (Twente). Tijdens deze weken onderging hij belangrijke artistieke invloed van de 10 jaar oudere Piet Mondriaan.

Dit inspirerende gegeven en het 100- jarig bestaan van De Stijl zette Jeroen Spijker aan tot diepgravend onderzoek naar deze beweging. De Stijl ontstond in Leiden, de wortels lagen mede in de Breestraat waar wij nu zijn. De inspiratie leidde tot een serie schilderijen waarbij het museum zelf als een kunstwerk kan worden ervaren. Het museum als een soort hedendaagse kerk, de ‘Stairway to heaven’ als een symbool van hoop en nieuwsgierigheid. Het museum als een plaats van contemplatie, schoonheid, hoop en nieuwsgierigheid naar de gedachten en de geest van andere mensen. Je zult je realiseren dat de kleuren in de schilderijen in harmonie zijn. Jouw ogen zullen naar de ‘Stairway’ gaan en je kunt je laten meevoeren door je eigen fantasie.

De tentoonstelling over de Harm Kamerlingh Onnes betrof tientallen werken. Tekeningen, aquarellen, olieverf-ontwerpen voor tegels (vogels), ontwerpen voor glas- in- loodramen (waaronder een ontwerp voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland), portretten en figuurstudies. 

Harm Kamerlingh Onnes was een kunstenaar die bevriend was met Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg en de architect J.J.P. Oud. Met Oud en Bart van der Leck werkte hij samen. In 1917 maakte hij geheel abstracte schilderijen (De Stad, Museum Lakenhal Leiden) maar sloot zich niet aan bij De Stijl. Hij voelde meer voor de (geabstraheerde) figuratie. Hij ontwierp postzegels en glas-in-loodramen. Hij schilderde het dagelijks leven. Harm Kamerlingh Onnes kwam uit een artistieke, industriële en wetenschappelijke familie. Zijn vader was de kunstschilder Menzo Kamerlingh Onnes, zoon van een dakpannenfabrikant. De kunstschilder Floris Verster, de keramist, eigenaar van de Calvé-fabriek in Delft en kunstverzamelaar Tutein Nolthenius en de Nobelprijswinnaar natuurkunde Heike Kamerlingh Onnes waren zijn ooms.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met ‘Museum Leiden’ , ‘www.museumleiden.nl’ , ‘www.expositionsinternational.com’ , ‘www.expositiesleiden.nl’ ,’ www.tentoonstellingenleiden.nl’ en ‘www.artconsultancy.nl’ 

Museumtentoonstelling Ad Hoc

Mocht er onverhoopt een tentoonstelling uitvallen in uw museum dan kunnen wij in goed overleg op korte termijn een vervangende tentoonstelling realiseren. Zowel op het vlak van hedendaagse beeldende kunst en fotografie als op het vlak van moderne kunst van rond 1900 (De Stijl) en 17e eeuwse kunst. Contact: beeldhouwer@jeroenspijker.nl

 

Comments are closed.